DE KLANT DURFT GEEN ‘JA’ TE ZEGGEN

De klant durft geen 'ja' te zeggen

De klant durft geen ‘ja’ te zeggen. 

Je voert een prettig verkoopgesprek en denkt kat in het bakkie! Deze klant haal ik binnen. Als je dan wil afsluiten en denkt de opdracht binnen te hebben, komen er ineens bezwaren op tafel. Hoe kan dit?

Waarom hebben klanten eigenlijk bezwaren?

  • Klanten zijn bang om een definitieve keuze te maken. Doe ik er wel goed aan? Is dit echt het beste voor mij? Er is nog een onuitgesproken angst.
  • De klant neemt niet zelf de beslissing. Hij moet eerst nog even overleggen.
  • De klant denkt het elders goedkoper te krijgen.
  • Ze niet zien het nut niet in (wat levert het mij op)
  • Ze hebben het geld niet

In deze blog ga ik in op de onderliggende angst van klanten om een definitieve beslissing te nemen.

Angst

Het nemen van een beslissing is voor veel mensen best spannend. Zeker als er veel geld mee gemoeid is. Niet iedereen besluit in twee uur om een huis van 500.000 te kopen. Voor sommige klanten is het zelfs lastig om een beslissing te nemen als het om een relatief kleine investering gaat.

Coach je klant

Als verkoper is het juist je taak om mensen te helpen bij het nemen van de juiste keuze. Of dit nu gaat om een huis of iets anders. Hiermee bedoel ik niet dat het een keuze is die goed is voor de omzet van de verkoper. Nee centraal staat dat de klant een keuze maakt die de klant echt verder helpt, blij maakt. Hoe beter je dat kunt als verkoper, hoe groter de kans dat er geen bezwaar komt. Mocht er toch een bezwaar boven komen drijven dan is het de kunst om goed door te vragen zodat jij en de klant erachter komen wat de belemmerende overtuiging is van de klant die hem weerhoudt van het nemen van de beslissing. Je coacht je klant als het ware. Je legt hem niets in de mond. Je laat hem zelf ontdekken dat deze keuze de juiste is en dat hij deze in vol vertrouwen kan nemen. Je klant die geen ‘ja’ durft te zeggen kan dat nu wel volmondig doen.

Wil jij leren omgaan met bezwaren? Neem dan vrijblijvend contact met me op!