HIJ KAN ZELFS ZAND IN DE WOESTIJN VERKOPEN

zand verkopen in de woestijn

De geboren verkoper bestaat die ja of nee?
De meningen hierover zijn meestal nogal verdeeld. Ik hoor vaak het verhaal van deelnemers in mijn trainingen van iemand die ze kennen. Ze zeggen dan ‘hij kan zelfs zand in de woestijn kan verkopen!’ Daarmee bedoelen ze dan dat deze persoon echt alles aan de man of vrouw kan brengen. Het zal best. De vraag is echter: is die klant ook echt verder geholpen met een berg zand als hij in de woestijn woont? Ik denk het niet.

Verkopen is helpen
Veel mensen denken nog steeds dat verkopen betekent dat je iemand anders iets kan verkopen, no matter what! Oftewel iets aansmeren.
Verkopen gaat niet over iets aansmeren, verkopen gaat over het helpen van je klanten!
Hoe beter je helpt, hoe meer je zult verkopen! Als je niet kunt helpen, kun je ook niets verkopen. Dus als iemand zegt ‘;hij kan zelfs zand in de woestijn verkopen’ kun je je afvragen of dit over helpen gaat of over ‘aansmeren’!

Verkopen is een vak
Dus nee! De geboren verkoper bestaat absoluut niet. Verkopen is een vak dat iedereen kan leren. Het is een vaardigheid net zoals leren fietsen. Maar niet iedereen die leert fietsen, wint de Tour de France. Met verkopen is dat net zo. Je kunt het leren, maar of je uiteindelijk succesvol zult zijn in het binnenhalen van klanten hangt van een aantal andere factoren af:

1. Oefening baart kunst. Gewoon doen, leren van je fouten. Dus doorzetten.
2. Leren omgaan met tegenslag. Niet iedere klant zal ja tegen je zeggen. Neem dit niet persoonlijk op. Accepteer dat je niet alle klanten zal binnenhalen.
3. Verkoop alleen een dienst of product waar je helemaal achter staat en in gelooft.
4. Volg met regelmaat verkooptrainingen en lees boeken en artikelen om inspiratie op te doen. Zo houd je focus, blijf je scherp en krijg je nieuwe inzichten. Je kunt iedere dag weer wat bijleren.
5. Zorg voor de juiste mindset! Negatieve gedachten helpen niet!
6. Onderzoek welke overtuigingen je belemmeren als je gaat verkopen! We zijn ons er vaak helemaal niet van bewust dat we deze overtuigingen hebben! Ruim ze op en ruil ze in voor overtuigingen die je juist wel gaan helpen!
7. Blijf vooral jezelf! Verkopen is geen trucje! Dus gooi je eigen verkoopsausje er overheen!

Wil jij het verkoopvak onder de knie krijgen? Schrijf je dan in voor mijn training “in the pocket”, de verkooptraining voor kennisondernemers!