DE VIJF BEROEPEN VAN EEN VERKOPER

De vijf beroepen van een verkoper 

Vier? Tja verkopen is een veelzijdig beroep zeg ik vaak tegen deelnemers van mijn trainingen. Je moet van alle markten thuis zijn! Ik zeg dan ‘je zal er tijdens deze training achter gaan komen wat de vier beroepen van verkopers zijn. Laten we eens beginnen met de visser….

De Visser

Als je gaat vissen, dan heb je helaas niet altijd beet. Toch is het zaak dat je vooral doorgaat en blijft vissen. Als jij niet in de vijver vist, dan doet een concurrent het wel. Soms moet je wel 10 keer je hengel uitgooien voordat je echt beet hebt! Geduld en niet opgeven dus! Dat geldt ook voor verkopers.

De Dokter

Om de juiste diagnose te kunnen stellen zal een dokter vragen moeten stellen aan een patiënt en vervolgens heel goed luisteren wat de patiënt allemaal te vertellen heeft! Een verkoper doet eigenlijk niet anders. Vragen stellen, goed doorvragen en luisteren. Als de dokter de juiste diagnose heeft kunnen stellen, kan hij ook nagaan of hij de patiënt echt kan helpen. Heeft de dokter een medicijn dat hij kan voorschrijven? Zo niet, dan zal de dokter de patiënt moeten doorsturen of helaas moeten vertellen dat hij zijn patiënt niet kan helpen. Een goede, eerlijke verkoper doet dat ook. Hij verkoopt dan een ‘nee’ en verwijst de klant eventueel door naar een bedrijf die wel de juiste oplossing heeft voor het probleem van de klant.

De Houthakker

Soms loop je door een bos dat zo dichtbegroeid is, dat het zonlicht er niet meer doorheen kan schijnen. Er staan zoveel bomen, en vooral ook zoveel verschillende bomen. Klanten vinden het soms lastig de juiste aanbieder en de juiste oplossing voor hun probleem te vinden. Hij heeft keuzestress. Een goede verkoper kan het keuzeproces makkelijker maken door het stellen van de juiste vragen zodat ook de klant meer en beter inzicht krijgt in zijn probleem, zijn wensen en verlangens zodat hij samen met de verkoper uiteindelijk bij de juiste boom (oplossing) uitkomt! Al gaandeweg het verkoopgesprek kan de verkoper verschillende bomen omhakken omdat hij weet dat bepaalde bomen niet juist zijn voor zijn klant om vervolgens stil te kunnen staan voor de boom die meeste vruchten voor zijn klant zal gaan afwerpen! De verkoper heeft ruimte gecreëerd, de zon kan weer gaan schijnen!

De Coach

De beslissing om echt tot aankoop over te gaan, is niet altijd even makkelijk voor een klant. Twijfels kunnen toeslaan. Het doorhakken van de knoop is voor een klant soms een lastig proces. Hoe fijn is het als je dan een verkoper tegenover je hebt die je daarbij kan helpen? Dat doet hij niet door je te vertellen wat je wel of niet moet doen. Nee, een goede verkoper laat de klant zelf tot het inzicht komen dat wat de verkoper te bieden heeft toch echt de juiste oplossing is voor zijn probleem! Een goede coach doet dat ook. Door goede vragen te stellen en te luisteren, komt de coachee zelf tot inzichten en weet hij wat hij moet doen! Een klant zal daardoor eerder geneigd zijn om ‘JA’ te zeggen en tot een aankoop overgaan.

De Marathonloper

De aanhouder wint! Dat geldt zeker in het verkoopvak. Soms moet je een lange adem hebben. Niet opgeven totdat je de finish (het binnenhalen van de klant) hebt bereikt!

Wil jij ook leren hoe je een visser, een dokter, een houthakker en een coach ineen kunt zijn zodat je meer klanten kunt gaan binnenhalen? Neem dan contact met me op. Tel 06 24759267 of kijk op www.havefuninsales.nl.

Een reactie op “DE VIJF BEROEPEN VAN EEN VERKOPER

  1. Wim Koekenbier zegt:

    Een prachtige vergelijking, staat ook goed op mijn CV (was voorheen leerkracht, accountmanager). Nu ben ik dus visser, dokter, houthakker én coach. Als ik dát in mijn Linkedin profiel zet, valt het wel op! Mag ik van jou dit onder mijn naam zetten?

Reacties zijn gesloten.